BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

Sector Parasutism

Galerie foto | Galerie video

 

        Ca sector de activitate, paraşutismul a luat fiinţă mai târziu în cadrul aeroclubului. Pentru început, salturile se efectuau din avionul Junkers 52 iar după anul 1957 s-a început folosirea avionului AN-2, excepţie făcând mitingurile aviatice unde se folosea avionul Yak.

         Activitatea sectorului de paraşutism s-a îmbunătăţit în anul 1953 când prin A.V.S.A.P. s-a dat în folosinţă turnul de paraşutism amplasat în parcul Copou, unde se efectuau salturi ghidate la platformă şi declanşate. Activitatea se desfăşura în două etape: iarna efectuându-se cursurile teoretice şi pregătirea fizică, urmate de examenele de admitere la zbor care se dădeau în prezenţa unor ofiţeri M.Ap.N. iar din aprilie începea zborul când avionul venea prin rotaţie două săptămâni la fiecare aeroclub.

        Instructori de paraşutism ca Bălănescu Constantin, Tănăsescu Teodor, Negroiu Ion, Pirvan Gheorghe aveau la vremea respectivă paraşute de tipul AV-24, AV-28, T-4M, PTCH-6, salturile efectuându-se de la înălţimi de 600, 800 si 1000 de metri. Până în anul 1970 paraşutismul era considerat sport de masă.
Începând cu anul 1974 paraşutiştii aeroclubului au ocupat locuri fruntaşe la concursurile naţionale şi internaţionale(Cupa României - concurs pe echipe, Campionatul Naţional - concurs individual, Campionatul Balcanic, până în 1989 Concursul ţărilor Socialiste). În anul 1992 echipa de paraşutişti a Iaşului a stabilit recordul naţional de opt paraşute suprapuse(Lucru Relativ pe Cupola), record valabil şi în prezent.

         Deasemeni intructorii paraşutişti împreuna cu paraşutiştii de performanţă au participat la multe acţiuni unde au efectuat salturi demonstrative cu paraşuta cum ar fi:

        Sărbătorile Iaşiului - Sf. Paraschiva (2000-2008)
        Mitingul Aerian de la Mihail Kogalniceanu - Constanţa (2001, 2006, 2007)
        Aeroportul Internaţional Cluj (2002)
        Ziua Marinei + plaja Costineşti (2002)
        Aeroportul Internaţional Iaşi (2002, 2007)
        Festivalul Usturoiului - Copălau/Botoşani (2002, 2003)
        Sărbatoarea Castanelor - Baia Mare (2003)
        Zilele Bucureştilor - Piaţa Victoriei (2003)
        Aeroportul Băneasa - Bucureşti (2003)

        Pe durata unui an calendaristic activitatea paraşutistilor începe cu înscrierea(toate categoriile) în ianuarie - februarie, cursurile teoretice şi pregatirea fizică în februraie - aprilie, susţinerea examenului de admitere la zbor în aprilie şi etapa sau etapele de zbor în funcţie de planificarea avionului. Atât cursurile teoretice cât şi salturile cu paraşuta sunt gratuite, achitându-se doar taxa de înscriere. Pentru noii veniţi care doresc să trăiească senzaţile saltului cu paraşuta condiţiile pe care trebuie să le îndeplineasca sunt: încadrarea în limita de vârsta 16-19 ani, apţi medical şi absolvirea examenului de admitere la zbor.

        Cunoştinţele teoretice ale paraşutiştilor cuprind noţiuni despre:

        Legislaţie aeronautică;
        Performanţe şi limite umane;
        Cunoaşterea paraşutelor şi echipamentului anexă;
        Cunoaşterea aeronavelor AN-2 şi PZL-104;
        Meteorologie aeronautică;
        Aerodinamica paraşutei;
        Proceduri operaţionale - cazuri speciale.
        În funcţie de categoria de pregătire începători, antrenament şi performanţă.

        Dintre parasutiştii performeri care au reprezentat cu cinste aeroclubul amintim pe Ancuţa Samuel, Bitiusca Iosif, Sacara Munteanu Ion, Macovei Constantin, Toma Elena, Graur Constantin, Lungu Ioan, Puscasu Elena ultimii trei fiind şi maestri ai sportului. Instructorii de paraşutism care şi-au adus contributia la instruirea sportivilor mai amintim pe Turcanu Valentin, Bursuc Mihalache, Perde Vasile si Moisei Mircea. În prezent de pregătirea sportivilor paraşutişti se ocupă instructorii Enghel Sorin şi Andrei Gabriel care activează şi ca antrenor la lotul naţional de fete.